Манастир Успение Богородечно, Римски град Нове (Novae), Катедрален храм Св. Троица, Историческа местност Паметниците, Еко-маршрути / туризъм
 
 
Комплекс "Манастира" разполага с външно СПА джакузи...
Предлагаме Ви специални оферти...
Зала за провеждане на конференции, семинари...
Непосредсвено до Свищов се намира красивият природен парк „Персина"...
Предлагаме Ви дегустации, комбинари с подходящи ястия...
Eднометров шоколад

На територията на гр. Свищов са построени редица религиозни храмове, забележителни със своите стенописи: манастира "Св.св. Петър и Павел", църквата "Свето Преображение", "Света Троица" и др. Доказателство за многовековното културно - историческо минало на гр. Свищов са разкопките на римския и ранно – византийски лагер "Нове"; местността "Калето", датираща от XIII-XIV в.сл.Хр. В къщата-музей на Алеко Константинов е пресъздадена богатата и красива атмосфера, в която е живяло семейството на бележития български писател. В историческия парк "Паметниците" има уредена експозиция, проследяваща подготовката и форсирането на р. Дунав от руските войски по време на Руско-турската освободителна война 1877 г.Манастир "Успение Богородечно"


Намира се непосредствено до комплекса сред живописна местност. Старо предание разказва, че виден грък изселен от Цариград, заживял в Свищов. Като обикалял често околностите на града, харесал гористата долина и решил да издигне църква със свои средства. Храмът към манастира е възобновен в края на XVI век. През 1904 г. е построена сегашната църква с купол и камбанария.


Римски град Нове (Novae)

Обектът е разположен на 4 км. източно от Свищов. През 45 г. възниква лагер, в който е настанен първоначално VIII-ми Августов легион, а през 69 г. идва I-ви Италийски легион, който остава там до края на античността.
Укреплението е с размери 485 м. на 365 м. и е издигнато непосредствено до високия Дунавски бряг. Западно и югозападно от него се намира цивилно селище, в което са живели ветерани от войската, търговци, занаятчии и техните семейства. На 2 км. източно от Нове е намерено друго селище. В края на III-ти и началото на IV-ти в. военният лагер постепенно се превръща в град-крепост със смесено военно и цивилно население.


Катедрален храм "Св. Троица"

В най-високата точка на стария град се извисява величествен трикорабен, четирикуполен храм с камбанария - кула над предверието. Построен е от известния български строител майстор Кольо Фичето и осветен с тържествена служба на 19 септември 1867 г.
Иконостасът на храма е изработен от известния майстор Антон Пешев - Дебралията в периода 1870 - 1872 г. Множество от иконите са дело на именития български художник и иконописец Николай Павлович.
Храмът и неговият иконостас са обявени за паметници от национално значение.


Историческа местност "Паметниците"

С това название е известна местността "Текир дере", намираща се на 5 км. източно от гр.Свищов. На това място е извършен десантът на руските войски в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. От тук започва техния освободителен поход. Местността е превърната в парк на Освободителите.


Еко-маршрути/туризъм

Непосредсвено до Свищов се намира красивият природен парк „Персина" Той е уникален и е единственият парк по поречието на р. Дунав в България.
Резерватът е истински рай за многочислени колонии от блатни птици - рибарки, чайки, корморани, чапли и др. В парка могат да се видят редките и изчезващи растителни видове джулюн, четирилистно разковниче, плаваща лейка, жълти какички, водянки, насекомоядната мехурка.
СНИМКИ
Начало l Стаи l Pallatium Floor l Конферентна зала l 1 Meter Chocolate l Дегустации l SPA
Галерия l Местоположение l Забележителности l Цени l За контакти
Манастир Успение Богородечно, Римски град Нове (Novae), Катедрален храм Св. Троица, Историческа местност Паметниците, Еко-маршрути / туризъм